• Manifest de les Fires Populars 2013


    Un any més ja arriben les Fires. L’excepció de la Girona grisa, amb prohibicions, de cristall i poc espontània que ens imposen dia a dia des del Govern municipal. Ja arriben les Fires, un espai on les entitats promovem i ens esforcem per trobar-nos, coordinar-nos i portar la cultura popular, la música, el teatre, els somnis i els somriures a tots els indrets de la ciutat. Més enllà del “fortí” de la Devesa on els agradaria que ens tanquéssim amb molt d’ordre i horaris “responsables  durant aquests 9 dies, som unes quantes les entitats i col·lectius que hem decidit que els carrers, les places i els espais públics de la ciutat són per a tots. En volem fer ús. Sense ànim de lucre, amb finalitats socials i amb criteris d’activisme i voluntariat. Per fer créixer Girona amb valors i dinamisme més enllà de les xifres macroeconòmiques i els "grans" i interessats relats de la ciutat turística de marbre de la qual només saben parlar. Més enllà d’ordenances prohibicionistes municipals que volen aixafar part de l’activitat que tants, normalment els menys “afectes” al règim, fem.

    Com feren els nostres avis i àvies. Com és propi de la mediterrània, a les ribes del nord i del sud. L’espai públic, de tots i per a tots, és on ens trobareu durant aquests dies fabricant les Fires Populars. Unes Fires que fem i són obertes per construir entre totes les que vulgueu. Participatives, alegres i compromeses. Any rere any organitzant més i més activitats i amb uns principis molts clars. A les Fires Populars, com la resta de l’any a la ciutat, no hi volem ni comportaments sexistes, ni racistes ni xenòfobs. Perquè volem que els nostres carrers siguin un espai de llibertat i justícia compromesos també amb els drets nacionals dels Països Catalans. Perquè ens hem agafat de les mans i ho farem tantes vegades com sigui necessari. Perquè des dels nostres entorns més propers treballem per la cultura, per la llengua, per la sostenibilitat i, evidentment, perquè els drets de tots i totes siguin respectats. I ens solidaritzem amb el Bloc de Salt de l’Obra Social de la PAH i amb tantes altres iniciatives de compromís social que mantenen viva la ciutat i la comarca.

    Ara ens vénen dies de gresca, cultura, joia i festa a la ciutat. Gaudim-los, evidentment. Però encoratgem-nos també a implicar-nos en els espais que tenim a prop, que treballen dia rere dia per enfortir un teixit social que es mantingui viu i ferm en les conviccions malgrat els impediments que ens trobem ben sovint des de l’alcaldia. Depèn de tots. Prenem els carrers i les places. Fem de la festa major, una autèntic espai de trobada. Compromesos amb l’entorn, amb la gent i amb la dignitat d’un poble que no vol apagar la flama de la seva rebel·lia. I felicitem també als Diables de l’Onyar, dignes pregoners de les Fires Populars, que enguany fan 25 anys. Ells mantenen l’esperit jove mentre aprenen de l’experiència. Com les mateixes Fires Populars. Aquí continuen i que per molts anys així sigui. I que el 2014 haguem aconseguit que l’esperit d’aquests dies, el puguem trobar també la resta de l’any i arreu de la ciutat. La resposta depèn de tu, que deien aquells.

    Bona Festa Major! I que Visquin les Fires Populars!
    Casal Independentista El  Forn