• Casal Independentista El Forn · Entitat

  El Casal Independentista El Forn és una entitat ciutadana de caràcter cultural i socio-polític, fundada a Girona l'any 2000. Els principals objectius de l'associació són:
   Promoure el debat, la formació i la consciència ciutadana en favor de la construcció nacional i social dels Països Catalans
   Promocionar la llengua i cultura catalanes a la ciutat, per tal d'afavorir-ne la plena recuperació i normalització
   Dotar la ciutat d'un espai físic per a la difusió i socialització del projecte polític de l'esquerra independentista i les lluites populars
   Impulsar iniciatives que afavoreixin l'activitat ciutadana i permetin reforçar i dinamitzar el teixit associatiu gironí
   Promoure un model d'oci participatiu i d'arrel popular, allunyat dels cànons i els circuits oficials que tendeixen al consumisme i la uniformització

  Història

  El Casal Independentista el Forn va néixer l’any 2000, amb l’obertura al públic del primer local de l’entitat, a la travessia Auriga, al Barri Vell de Girona, impulsat per l'assemblea gironina de l'organització juvenil Maulets. Durant aquesta primera etapa, que va durar fins el 2005, El Forn va esdevenir un punt de trobada per al jovent independentista de la ciutat i els moviments polítics i socials més crítics i compromesos.

  Primer local de l'entitat
  L’any 2005 el local de la travessia Auriga va tancar les portes, i el Casal Independentista va traslladar-se al carrer del Carme, que va ser la seu de l’entitat fins l’any 2011. En aquesta segona etapa el Forn va treballar per obrir-se a la dinàmica associativa de la ciutat i, sobretot, del barri del Carme-Vista Alegre. Passat aquest període de sis anys i fruit d’un cert esgotament del model de Casal existent fins aquell moment, el local del carrer del Carme va tancar les portes, i l’entitat va apostar per un projecte de Casal més ambiciós.

  El Forn al carrer del Carme


  Local Forn ara
   El Forn avui
  Un any més tard i després de mesos de feina, el juny del 2012 va obrir les portes el nou Casal Independentista el Forn, en els baixos de la plaça de Sant Pere que actualment acullen la seu de la nostra entitat. 

  Durant aquests anys, el Casal Independentista el Forn ha estat la seu de diverses organitzacions polítiques i socials, i desenes d’entitats i col·lectius gironins han utilitzat els seus espais per a dur a terme reunions o actes. A més, el Forn ha acollit centenars d’actes públics com ara xerrades, presentacions de llibres, recitals, tallers, debats o concerts. Així, destacats personatges del país han participat en actes al Casal com ara l’economista Arcadi Oliveras, el filòsof Josep-Maria Terricabras, o els bascos Martxelo Otamendi o Pernando Barrena, per exemple. En l’àmbit de la música, múltiples artistes com ara Cesk Freixas, Pau Alabajos, Ivette Nadal, Meritxell Gené o Titot, així com els grups Els Catarres, Eina o Tipuaixí, entre molts d’altres. 

  D’altra banda, el Casal Independentista el Forn s’ha consolidat com un agent cívic i cultural destacat de la ciutat. Així, l’any 2009, juntament amb Òmnium Cultural i l’ADAC, el Forn va ser una de les entitats promotores de la consulta sobre la independència, celebrada el 25 d’abril del 2010. També juntament amb aquestes entitats, el Forn ha participat des de fa anys en l’organització d’actes com la cantada d’Els Segadors a la plaça del Vi per l’Onze de setembre o la rebuda de la Flama del Canigó el dia de la revetlla de Sant Joan. A la tardor del passat 2011, també amb aquestes associacions, el Casal va recuperar la celebració del Correllengua

  Anteriorment, el Forn havia participat activament en iniciatives com la Plataforma pel Dret a Decidir, la plataforma en defensa de les Hortes de Santa Eugènia o la comissió cívica del Parc de les Pedreres, que encara és activa actualment. En l’àmbit de les Fires de Sant Narcís, el Forn participa en l’organització de les Fires Populars, i des de fa anys forma part de la comissió de la Copa. Amb el temps, el Casal també s'ha dotat de seccions temàtiques com ara els equips de bèlit o el de futbol, que competeixen en diferents torneigs i lligues que s'organitzen a la ciutat.