• Presentació del llibre de Roger Palà 'Mots incendiaris'


    Dissabte 18 de maig a les 19:00h presentem el llibre de Roger Palà Mots incendiaris. Recull d'articles (2007-2011). La presentació anirà a càrrec de l'autor i es farà al Casal Independentista El Forn.


    "No sé si quan la gent dorm s'ha de cridar amb pamflets i mots incendiaris. No ho crec." Aquesta cita de Ramon Barnils encapçala el primer llibre del periodista Roger Palà. Mots incendiaris, publicat per la nova editorial tarragonina Lo Diable Gros, arriba a les llibreries aquest mes de novembre. El volum recull una cinquantena d'articles publicats entre 2007 i 2011, la majoria al propi bloc de l'autor, Al darrera la nevera, i també en mitjans de comunicació com Enderrock, Nació Digital, la Directa i l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat.

    El cantautor Feliu Ventura, al pròleg que obre el volum, afirma que en els articles de Palà hi ha "periodisme i reflexió sobre el periodisme: l'ofici, l'eina i l'ofici com a eina". El recull inclou textos d'opinió i anàlisi de temàtiques molt variades: política catalana, moviments socials, mitjans de comunicació, memòria històrica, música... El denominador comú dels textos és que la immensa majoria han estat publicats a Internet al llarg dels últims anys, i difosos a través de les xarxes socials. Així doncs, textos pensats i escrits per a les xarxes descobreixen ara una nova vida en paper.
    Segons explica el propi autor, "per a un periodista, pensar el que escriu hauria de ser una norma abans de començar a teclejar. Pensar el que escrivim vol dir valorar què volem explicar, triar els temes que defensarem, cercar les "esquerdes mediàtiques", que diria el professor de periodisme de la UAB Xavier Giró. Aquesta és també la filosofia que impregna el recull: "Sovint, perduts en la voràgine de l'actualitat, en les redaccions precaritzades, convivint amb la censura i l'autocensura, molts de nosaltres ni pensem que podem arribar escriure el que pensem. Més encara: ni pensem que podem posar-nos a pensar abans d'escriure". Els articles miren de desafiar aquesta dinàmica perversa.
    La publicació del llibre és una iniciativa de l'editorial Lo Diable Gros, que pren aquest nom inspirant-se en un dels pseudònims de l'històric anarquista reusenc Josep Llunas. Mots incendiaris és el primer volum de la col·lecció El Martell, que publicarà textos de pensament, anàlisi i crítica. A més de Mots incendiaris, Lo Diable Gros editarà els pròxims llibres de David Fernández i Raimundo Viejo.

    Sobre l'autor:
    Roger Palà (Barcelona, 1978) és periodista i cap de redacció de la revista Enderrock des de 2005. Va començar a aprendre l'ofici a la televisió local del seu barri, Gràcia, on encara fa vida. Va treballar durant cinc anys a la revista El Triangle i és un dels membres fundadors del setmanari Directa. En l'actualitat combina el periodisme musical amb altres dèries, entre les quals destaca l'actualització del seu bloc, Al darrera la nevera. Col·labora amb Nació Digital i amb l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, i ha coordinant les edicions de 2011 i 2012 de l'Anuari amb els temes més silenciats pels mitjans de comunicació. També ha col·laborat amb el suplement Què Fem? de La Vanguàrdia, amb els diaris El Punt i El Punt Avui i amb la revista El Temps.